General forums

Forum Description Discussions
Dersi Tanıyalım

akadema_0.jpg

Bir birey olarak, tüketim harcamasına veya tasarrufa ilişkin kararlar alırken aslında farkında olmadan Türkiye ekonomisindeki kısa vadedeki gelişmelerden etkileniriz. Aynı şekilde şirketlerin satış, yatırım veya işe yeni eleman alma gibi kararları da kısa vadedeki gelişmeler ve geleceğe yönelik ...

0
Duyurular
Genel haberler ve duyurular
0

Learning forums

Tile Forum Description Discussions
Tile 1 Hafta 1: Etkinlik 1: Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve büyüme oranı nasıl hesaplanır?

Etkinlik 1: GSYH nasıl hesaplanır?

Bu etkinlikte Türkiye ekonomisi için GSYH büyüklüğünün nasıl hesaplandığını açıklayacağız. Lütfen aşağıdaki adımlarda sizden istenenleri gerçekleştirerek etkinliği tamamlayın:

Adım 1: Aşağıdaki videoyu izleyiniz.

0
Hafta 1: Etkinlik 2: Ekonomik büyüme nedir?

TCMB tarafından hazırlanan başlıklı videoyu izleyiniz.

0
Hafta 1: Kapatırken...

Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitiminin birinci haftasını tamamlamış oldunuz. Lütfen hem bu haftaya hem de dersin geneline ilişkin deneyimlerinizi (öğrendiklerinizi) ve iyileştirilmesi gereken noktaları bizimle paylaşınız.

İyi dileklerimle,

0
Tile 2 Hafta 2: Etkinlik 1: Tüketim harcamaları ve Tüketici güveni

Son yıllarda makroekonomik analizin en önemli değişkenlerinden birisi beklentiler olmaya başlamıştır. Bir ülkede toplam talebi belirleyen harcama kategorileri içinde tüketim harcamaları oldukça önemlidir. Tüketicinin ne yapacağını, beklentilerini, tüketim eğilimini tahmin edebilmek ekonomik ...

0
Hafta 2: Etkinlik 2: Tüketim harcamaları ve Tüketici kredileri

Tüketim harcamalarının yöneldiği malları kullanım süresine göre kategorize edebiliriz. Gıda, içecek gibi ürünler dayanıksız tüketim mallarını oluşturmaktadır. Ayakkabı, elbise gibi ürünler ise yarı dayanıklı tüketim mallarıdır. Bu ürünlere yönelik harcamalar ertelenebilir. Üçüncüsü buzdolabı, ...

0
Hafta 2: Kapatırken...

Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitiminin ikinci haftasını da tamamlamış oldunuz. Lütfen hem bu haftaya hem de dersin geneline ilişkin deneyimlerinizi (öğrendiklerinizi) ve iyileştirilmesi gereken noktaları bizimle paylaşınız.

İyi dileklerimle,

0
Tile 3 Hafta 3: Etkinlik 1: Türkiye ekonomisinde üretim davranışlarını, arzı nasıl izleyebiliriz?

Bu bölümde ekonomiyi arz yönünden izlemek için hangi göstergeleri kullanacağımız açıklanacaktır. Bu göstergeler yardımıyla bir ekonomide toplam talepte meydana gelen değişimlere arz nasıl uyum sağlıyor sorusuna cevap arayacağız. Elbette GSYH üretim yönüyle hesaplandığı için belirli bir dönemde ...

0
Tile 4 Hafta 4: Etkinlik 1: Dış Ticaret Göstergeleri

Bu etkinlikte Türkiye'nin dış ticaretine ilişkin göstergelerini inceleyeceğiz. Türkiye ekonomisinin yerleşikleri ile yabancılar arasında gerçekleşen mal ticareti dış ticaret istatistikleri aracılığıyla izlenmektedir. Ülkeler ihracat yoluyla döviz kazancı elde ederler. İhracat için yapılan üretim ...

0
Hafta 4: Etkinlik 2: Ödemeler Dengesi

Ödemeler dengesi, belirli bir dönemde bir ekonominin yerleşikleri ile diğer ülkelerin yerleşikleri arasında gerçekleşen her türlü ekonomik işlemin kaydının tutulduğu bir rapordur. Ödemeler dengesi istatistikleri ülkenin ulusal geliri, istihdam düzeyi, döviz kurları, enflasyonu, gelir dağılımı, ...

0
Hafta 4: Kapatırken...

Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitiminin dördüncü haftasını da tamamlamış oldunuz. Lütfen hem bu haftaya hem de dersin geneline ilişkin deneyimlerinizi (öğrendiklerinizi) ve iyileştirilmesi gereken noktaları bizimle paylaşınız.

İyi dileklerimle,

0
Tile 5 Hafta 5: Etkinlik 1: Enflasyon

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve anlamlı artışı olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle enflasyon sadece belirli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir.

Enflasyonu talep veya maliyet enflasyonu olarak ...

0
Hafta 5: Etkinlik 2: Faiz

Ekonomi haberlerinde takip edilen liste başı göstergelerden birisi de faizlerdir. Faizler bir ekonomide mal ve hizmet piyasaları ile para ve sermaye piyasaları arasında ilişki kurulmasını sağlar. Ekonomi içinde ödünç verilebilir fon arzı ile talebi faiz düzeyinin belirlenmesini sağlar.

TCMB, fiyat...

0
Hafta 5: Etkinlik 3: Döviz Kuru

Yabancı paraların ulusal para cinsinden fiyatı olarak tarif edebileceğimiz döviz kuru Türkiye’de en çok takip edilen göstergeler arasında yer almaktadır. Döviz kurunun hangi seviyede olduğu bireylerin yatırım portföyleri, şirketlerin döviz cinsinden borçları, ithal girdilerin maliyetleri, ...

0
Hafta 5: Kapatırken...

Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitiminin beşinci ve son haftasını da tamamlamış oldunuz. Kısa sınavların tamamına katılım durumunuzu kontrol ediniz. 

Bu ders kapsamında yükümlülükleri yerine getiren katılımcıların katılım belgeleri e-posta adreslerine gönderilecektir. 

Sağlık ve başarı ...

0