Dersi Tanıyalım
Bir birey olarak, tüketim harcamasına veya tasarrufa ilişkin kararlar alırken aslında farkında olmadan Türkiye ekonomisindeki kısa vadedeki gelişmelerden etkileniriz. Aynı şekilde şirketlerin satış, yatırım veya işe yeni eleman alma gibi kararları da kısa vadedeki gelişmeler ve geleceğe yönelik beklentilerle şekillenmektedir. Gazetelerde, televizyon kanallarında veya sosyal medyada Türkiye ekonomisine yönelik yapılan analizlerde aslında kısa vadede döviz kuru ne olacak? Borsa yükselecek mi? Altın fiyatları nasıl seyredecek? Enflasyon ne düzeyde? İşsizlik azalacak mı? gibi temel sorulara yanıt aramaya çalışılır.
Bu ders kapsamında kısa vadede Türkiye ekonomisinin hangi yöne seyrettiğini anlayabilmemize yardımcı olacak göstergeleri tanıtacağız. Bu göstergelerdeki değişimi izleyerek, Türkiye ekonomisindeki aktiviteyi ölçmemizi sağlayan gayri safi yurtiçi hasılanın nasıl değişeceğini tahmin edebileceğiz. Bir başka ifadeyle temel olarak ekonomik değişkenler arasında kısa vadede nasıl bir ilişki olduğunu açıklayacağız.
Bu ders ekonomi eğitimine yeni başlayanlar ile meslek sınavlarına hazırlananların yanında karar alma mekanizmasında yer alan orta ve üst düzey yöneticiler de dahil olmak üzere Türkiye ekonomisi ile ilgili güncel bilgi almak isteyenlere yöneliktir.
Bu eğitimi tamamladığınızda,
- Türkiye ekonomisinde dalgalanmayı gösteren öncü ve eşzamanlı ekonomik göstergeleri tanıyacak,
- Tüketim davranışlarını izlemeye yönelik göstergeleri tanıyacak,
- Türkiye ekonomisinde üretime yönelik göstergeleri izleyebilecek,
- Dış ekonomik ilişkiler yoluyla döviz girişinin kaynaklarını takip edebilecek,
- Ekonomik dalgalanma ile enflasyon, faiz ve döviz kuru ilişkisini kurabilecek bilgilere sahip olacaksınız.
Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitimi 5 hafta olarak planlanmıştır. Haftalık programımız ve o hafta itibariyle cevap arayacağımız temel sorular ise şu şekildedir:
1. HAFTA: Ekonomik dalgalanma ve makro ekonomik göstergeler
- Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ve büyüme oranı nasıl hesaplanır?
- Neden işsizlik verileri önemlidir?
- Ekonomik dalgalanmayı gösteren öncü ve eşzamanlı ekonomik göstergeler nelerdir?
2. HAFTA: Tüketim – Talep yönünden Türkiye ekonomisi
Türkiye ekonomisinde tüketim davranışlarını hangi göstergeler yardımıyla izleyebiliriz?
- Tüketici güven endeksi
- Dayanıklı tüketim malları satışı
- Perakende satışlar
- Tüketici kredileri
3. HAFTA: Üretim – Arz Yönünden Türkiye ekonomisi
Türkiye ekonomisinde üretim davranışlarını, arzı nasıl izleyebiliriz?
- Sanayi endeksleri ve kapasite kullanım oranları
- Ticaret ve hizmet endeksleri
- Tarımsal üretim ve istihdam
- İnşaat sektörü göstergeleri
- Eğilim anketleri
4. HAFTA: Modül: Dış denge
Türkiye ekonomisine döviz girişinin kaynakları nelerdir?
- Dış ticaret göstergeleri
- Ödemeler dengesi
5.HAFTA: Fiyatlar
Ekonomik dalgalanma ile enflasyon, faiz ve döviz kuru arasında nasıl bir ilişki vardır?
- Enflasyon,
- Döviz kuru,
- Faiz
Her hafta yukarıda sunulan program çerçevesinde konuyu anlatan videoları izlemeniz beklenmektedir. Ardından o hafta ile ilgili güncel verilere ulaşarak, yapacağınız yorumları paylaşmanız gerekmektedir. Videoların dışında konu hakkında hazırlanmış özet metin sizlerle paylaşılmıştır. Nihayet o haftanın etkinliğini tamamlayıp bir sonraki etkinliğe geçebilmeniz için çoktan seçmeli 5 soruyu yanıtlamanız gerekmektedir. Bu yöntemle 5. haftanın sonunda Temel Göstergelerle Türkiye Ekonomisi eğitimini tamamlamış olacaksınız.
Paylaştığımız bilgilerin faydalı olması dileğiyle,
Prof.Dr.Özgür TONUS