Hafta 5: Etkinlik 1: Enflasyon
Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve anlamlı artışı olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle enflasyon sadece belirli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir.
Enflasyonu talep veya maliyet enflasyonu olarak tanımlamak mümkündür. Bir ekonomide toplam talebin toplam arzı aşması, fiyatlar genel seviyesinin yükselmesine neden olur. Bu durum talep enflasyonu kavramıyla açıklanır. Malların ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdilerin maliyetlerinin artması nedeniyle bu malların ve hizmetlerin piyasa fiyatlarının sürekli artışı halinde ise maliyet enflasyonu meydana gelir. Bir ekonomide fiyatlar genel seviyesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Arz ve talep yönlü faktörlerin dışında ekonomik birimlerin beklentileri de fiyatlar üzerinde etkilidir. Döviz kurları, faiz oranları, bütçe açığı artış veya para arzındaki artış enflasyona neden olabilir. Yatırımların azalması, iç talebin canlanması, ücretlerin veya ithal girdi maliyetlerinin artması benzer şekilde fiyatlara yansıyacaktır. Talep enflasyonu göstergesi olarak aşağıda açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi, maliyet enflasyonu göstergesi olarak da Üretici Fiyatları Endeksi kullanılmaktadır.
Bu etkinlikte Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Çekirdek enflasyon göstergelerini inceleyeceğiz. Fiyat endeks sonuçları her ayın 3'ünde saat 10:00’ da haber bülteniyle kamuoyuna duyurulur. Lütfen aşağıdaki adımlarda sizden istenenleri gerçekleştirerek etkinliği tamamlayın:
Adım 1: Aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Adım 2: Aşağıdaki bağlantı yardımıyla TÜİK veritabanından en son yayınlanan enflasyon göstergelerini inceleyiniz.
Enflasyon gelişmelerini bu bağlantı aracılığıyla TCMB sayfasından da takip edebilirsiniz.
Adım 3: Son veriler ışığında TÜFE ve Yİ-ÜFE değerleri nasıl gelişmiştir? Talep ve maliyet enflasyonuna ilişkin görüşlerinizi tartışmalar alanına gönderiniz. Yorum göndermek için aşağıda yer alan "yanıtla" butonuna tıklayınız.