Hafta 4: Etkinlik 2: Ödemeler Dengesi
Ödemeler dengesi, belirli bir dönemde bir ekonominin yerleşikleri ile diğer ülkelerin yerleşikleri arasında gerçekleşen her türlü ekonomik işlemin kaydının tutulduğu bir rapordur. Ödemeler dengesi istatistikleri ülkenin ulusal geliri, istihdam düzeyi, döviz kurları, enflasyonu, gelir dağılımı, dış borçları gibi temel ekonomik göstergeleri ile yakından ilgilidir. Bu nedenle dışa açık bir ekonomi hakkında önemli bir bilgi kaynağıdır.
Ülkemiz için ödemeler dengesi istatistiklerine TCMB İnternet sitesinden (www.tcmb.gov.tr) “istatistikler/Ödemeler dengesi ve ilgili istatistikler” menüsünden 40 gün gecikmeyle aylık bazda ulaşılabilir.
Bu etkinlikte Ödemeler dengesi tablolarını inceleyeceğiz. Lütfen aşağıdaki adımlarda sizden istenenleri gerçekleştirerek etkinliği tamamlayın:
Adım 1: Aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Adım 2: Aşağıdaki bağlantı yardımıyla TCMB İnternet sayfasından son yayınlanan ödemeler dengesi istatistiklerine bakarak cari açığın hangi seviyede olduğunu inceleyiniz.
Adım 3: Son veriler ışığında dış ticaret dengesi nasıl gelişmiştir? İthalat ve ihracattaki aylık gelişmelerin dış ticaret dengesine ve cari işlemler dengesine nasıl etki yaptığına ilişkin görüşlerinizi tartışmalar alanına gönderiniz.
Yorum göndermek için aşağıda yer alan "yanıtla" butonuna tıklayınız.
Not: Ödemeler dengesi gelişmeleri için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.