Hafta 5: Etkinlik 1: Haftalık Video
Yönetimde postmodern yaklaşımlar kapsamında, özellikle 2000’li yıllarla birlikte veri ve bilgideki olağanüstü artış ve web tabanlı teknolojiler ile bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler yönetim bilimlerinin gündemine girmiştir. Söz konusu bu gelişmeler, yeni örgütlenme yaklaşımlarını ve bu bağlamda da yeni organizasyon türlerini beraberinde getirmiştir. Bu yeni organizasyon türlerinden biri de sala örgütlerdir. Sanal örgütler teknolojideki gelişmelerin ürünleri olarak kabul edilmektedirler. Bu örgütler, yapısal olarak yatay ve esnek örgütsel yapıya sahip olma, formal iletişimin kanallarının yanında informal iletişim kanallarını etkin kullanma, etkin bir ağ sisteminin bir parçası olma, dahil oldukları ağlarla öz yeteneklerini geliştirebilme, esnek mesai anlayışına sahip olabilme, proje bazında kurulma, geleneksel örgütlerdeki örgütsel davranış özelliklerinden ayrılma ve güçlendirilmiş çalışanların olduğu bir örgüt modelidir. Sanal örgütlenme anlayışı, yönetim biliminin gündemine sanal yönetim kavramını da sokmuştur. Sanal yönetim, yönetim işlevlerinin sanal ortamlarda yerine getirilmesinden oluşmaktadır. Böylelikle fiziksel ve coğrafi birliktelik zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. Kuşkusuz sanal yönetimin temelini bilgisayar ve onun uzantısı olan ses ve görüntüyü birleştiren çoklu ortam (multimedya) uygulamaları oluşturmaktadır. Sanal yönetim elektronik posta yoluyla haberleşme, veri transferi, video konferans yoluyla haberleşme gibi araçları etkin olarak kullanmaktadır. Tüm bu hususlar sebebiyle, bu bölüm kapsamında;
Adım 1: Yeni Organizasyon Türleri: Sanal Örgütler konusu ile ilgili videoyu izleyiniz.
Adım 2: Bu videoda anlatılanlara ilişkin görüşlerinizi tartışmalar alanına bir mesaj göndererek yazın.
Görüşlerinizi iletmek için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin:
- Aşağıda yer alan "Yanıtla" butonuna tıklayın.
- "Mesaj" alanına da görüşlerinizi yazın.
- "Gönderiyi Yanıtla" butonuna tıklayarak mesajınızı yayınlayın.